Doboš torta

Najslavnija mađarska torta.
Doboš torta
Sastojci
 • 15 jaja (1200 kcal)
 • 9 kašika brašna (90g =315 kcal)
 • 24 kašike šećera (360g =1440 kcal)
 • 2 vanil šećera (20g = 80 kcal)
 • 200 g čokolade (1068 kcal)
 • 200 g šećera (800 kcal)
 • 375 g putera (2816 kcal)
 • 1 šlag za dekoraciju (40g =oko 60 kcal ako se sprema sa vodom)
 • Način pripreme
  1. Torta ima 6 jednakih kora, pa ih je najlakše spremati 3 puta po dvije.
  2. Zato ja umutim 3 žumanca sa 3 kašike šećera pa dodam 2 kašike brašna, a onda lagano rukom dodam i 3 umućena bjelanca.
  3. Otprilike pola smjese sipam u kalup 24cm i pečem na 180C oko 15 min, pa onda i drugu polovinu.
  4. Da bi se lakše kore vadile koristim pek-papir.
  5. I sve ponovim još tri puta. Na kraju imam 6 kora za tortu od kojih odvojim najravniju za poklopac.

  1. Za fil umutim 6 jaja i 15 kašika šećera, pa dodam i 2 vanil šećera.
  2. Onda to kuvam na pari uz lagano mješanje, dok provri i još 10 min.
  3. Sklonim sa pare i dodam 200 g čokolade za kuvanje izlomljene na komadiće i polako mješam dok se sva čokolada ne rastopi.
  4. Fil će značajno da izgubi na količini, ali ne bojte se biće ga sasvim dovoljno.
  5. Posebno umutim 3 manja putera od kojih sam odvojila samo jednu kašičicu i umućen puter dodam u ohlađen čokoladni krem.
  6. Kako se samo divan glatki krem dobije… treba ga spasiti od probavanja inače ne osta ništa za filovanje…
  7. I na kraju ohlađene kore nafilujem sa ohlađenim filom, fil podijelim na 6 djelova otprilike, pet za filovanje kora i šesti za bočne ivice i ukrašavanje.
  8. Na gornjoj kori napravim 16 zvrkova od fila koji će držati karamel lepezu..

  1. Za karamel na srednjoj vatri rastopim 200 g šećera i kad se sav rastopi i porumeni dodam onu ostavljenu kašičicu putera mješajući da se dobije glatki karamel.
  2. Odvojenu koru izrežem na 16 kriški (trouglića) prije kuvanja karamela i malo ih razmaknem, i onda odmah vrelim karamelom prelijem svaku krišku posebno, pa toplim nožem poravnam karamel. Kriške držim na pek papiru i nakon što se karamel ohladio makazama oblikujem trougliće i od njih napravim lepezu na torti.
  3. Šlag nije neophodan ali sa njim će cijela lepeza dobiti čipkasti izgled…

  Otmjenog ukusa i izgleda spremana za kraljeve sasvim zaslužno je jedna od najpoznatijih torti…Ukupno: 7779 kcal (16 parčadi = 486 kcal parče).

  Vanja

  Vanja

  Moji recepti at Domacici
  Zovem se Vanja, inženjer sam po struci sa višegodisnjim iskustvom u telekomunikacionoj industriji. Nisam kuvar i nemam nikakve veze sa kulinarstom kao profesijom.Rastući u raznim sredinama okružena divnim mirisima i ukusima, zavoljela sam kuhinju i one neobične načine izražavanja pažnje i ljubavi kroz obrok koji pripremate svojima ali i dragim gostima. Većina mojih jela je laka za pripremu, brza, i ostavlja mogućnosti da kad dođete s posla na brzinu zgotovite divan domaći ručak.Ne koristim nikakve posebne kuhinjske alatke, niti čuda od namirnica. Vidjet ćete i sami da većinu toga možete kupiti i u obližnjoj prodavnici. Uživam u kuvanju koje je moja obaveza, moj hobi i moja antistres terapija. Uživam i u dekorisanju hrane, a ponajviše u zadovoljnim licima mojih ukućana i prijatelja. I, naravno, u pohvalama. Najsretnija sam kad moji mali ‘mišovi’ kažu: Mama ovo je suuuuper, pravi nam opet! Ovaj i još mnogo divnih recepata naći ćete i na mojoj stranici www.kuvajza.me ...
  Vanja
  - 5 years ago
  Vanja
  Vanja

  Latest posts by Vanja (see all)